Noční vlak do Lisabonu


Pascal Mercier

I cesta může být cíl...

I cesta může být cíl...

Hrdina románu Raimund Gregorius je profesorem starých jazyků na gymnáziu v Bernu. Starší pán se svými návyky a zaběhlými rituály, od kterého nikdo nečeká, že by mohl svůj život ještě nějak změnit. Jednoho rána se však na mostě setká s tajuplnou ženou, jež stojí na zábradlí a trhá na malé kousíčky do řeky jakýsi dopis… žena je pro celý příběh zdánlivě nedůležitá, ale díky ní vše začíná – ve chvíli, kdy na profesorovu zvědavou otázku, jaká že je její rodná řeč, odpoví portugues. Melodie tohoto jediného slova vzbudí v Gregoriovi podivnou touhu…

Další události běží v rychlém sledu. Do rukou se mu dostane kniha lékaře z Lisabonu, útlý svazek myšlenek a úvah. Gregoria zcela uchvátí a po pár přečtených kapitolách dojde k zásadním rozhodnutí: následujícího dne za svítání vyrazí přes Ženevu a Paříž „nočním vlakem do Lisabonu“. Uniká tak každodenní rutině, zříká se závazků a vydává se pátrat po portugalském spisovateli, který bojoval proti Salazarově diktatuře a jehož myšlenky mu nedají spát.

Kniha vypráví především o tom, že vždycky můžeme změnit svůj život, pokud máme pocit, že je to právě teď správné rozhodnutí a že ho změnit můžeme, i když ten pocit nemáme. Že i velmi konzervativní člověk je s to dělat „bláznivé“ věci a že pro svoje jednání nemusí mít vždy racionální důvod.

Pokud je to tak, že můžeme žít jen malou část z toho, co je v nás – co se stane se zbytkem?

Obrovský zážitek! Tento román napsal talentem obdařený spisovatel a brilantní filozof. Četl jsem jej takřka bez dechu a neschopen ho odložit... Na konci vám Mercierovi hrdinové budou připadat jako dobří přátelé, a proto se s nimi budete jen neradi loučit...

- GUNTHER NICKEL, DIE WELT

Fantastická jízda vlakem do nitra. Noční vlak, jenž odváží Gregoria do Lisabonu a odtud zase zpět do Bernu, se stává metaforou pro životní pouť každého z nás. Působivá „duševní“ detektivka, která jde do hloubky.

- OTTO A. BÖHMER, DIE ZEIT

Kniha, v které se umně snoubí poezie s filozofií.

- EVA BACHMANN, TAGE S-ANZEIGER

Tento román mě zasáhl, protože má v sobě vše, co je třeba: úchvatný jazyk, vypravěčskou celistvost i filozofii. Po třech nocích strávených jeho četbou jsem byla přesvědčená, že změním svůj život.

- IRIS BERBEN, SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

PASCAL MERCIER se narodil 23. června 1944 jako Peter Bieri v Bernu. Vystudoval filozofii, klasickou filologii, indologii a anglistiku v Londýně a Heidelbergu. Výzkumné projekty ho zavedly do Berkeley a Harvardu; publikoval řadu prací o filozofii poznání a jazyka. Mezi jeho nejznámější pojednání bezesporu patří Řemeslo svobody (Das Handwerk der Freiheit, 2001), které se zabývá problematikou vůle a klade si otázky, co vlastně znamená svoboda a zda vůbec existuje svobodná vůle. Od roku 1993 působil autor jako profesor na Svobodné univerzitě v Berlíně.

Noční vlak do Lisabonu vydal již pod pseudonymem Pascal Mercier a kniha se stala jednou z největších senzací posledních let. Tímto románem Mercier jednoznačně získal punc bestsellerového autora se vším všudy.

Více
349 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Počet stran 448
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 21.09.2015
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,61 kg
Jazyk čeština
Původní název Nachtzug nach Lissabon
Původní jazyk němčina
Překladatel Eva Pátková
EAN 9788025904282
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem