Loutkář


Jostein Gaarder

Dojemný a zároveň provokativní román od autora světového bestselleru Sofiin svět.

Jostein Gaarder, autor Sofiina světa, i ve své knížce pro dospělé hýří příběhy.

Tentokrát je vypráví hlavní hrdina Jakop, vážený akademik a vášnivý lingvista, který je natolik osamělý, že navštěvuje pohřby cizích lidí a dává se na smutečních hostinách do řeči s pozůstalými. Díky své sečtělosti a jazykové pohotovosti si pokaždé dokáže vymyslet příběh, který jej k nebožtíkovi váže a zaujmout jím ostatní hosty. Jakop je znalec vztahů a souvztažností mezi indoevropskými jazyky, sám je ale z pletiva skutečných lidských vztahů poněkud vytržen. Má jediného přítele jménem Pelle, se nímž se radí a kterého s oblibou cituje, ale jak se ukáže, i Pelle není tak docela přítel z masa a kostí… Loutkář je dojemný a zároveň provokativní román o osamělosti, vztazích, o tom, jak jazyk a vyprávění utvářejí mezilidská pouta a vazby, o hledání smyslu a vlastního místa ve světě.

Více
249 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 248
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 24.04.2017
Formát 120x185 mm
Hmotnost 0,322 kg
Jazyk čeština
Číslo dílu 1
Původní název Dukkeforeren
Původní jazyk norština
Překladatel Jarka Vrbová
EAN 9788025906347
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Recenze

Petra Smítalová

Instinkt - Několik pohřbů a jeden samotář

„…Gaarder napsal přemýšlivý, ale nikoli bezvýchodný text o hloubkách samoty, o tom, jak je někdy těžké navazovat vztahy, o pramenech podivínství a touze každého z nás k někomu patřit…“

Autor

Jostein Gaarder

Jostein Gaarder

Jeden z nejznámějších norských spisovatelů má na svém kontě knihy převážně pro děti a mládež. Studoval skandinávské jazyky a teologii na univerzitě v Oslu a v letech 1981–1991 vyučoval filosofii a literaturu na vysoké škole v Bergenu. Kniha Sofiin svět, román o dějinách filosofie, autora proslavila a stala se světovým bestsellerem. Po úspěchu Sofiina světa přestal Gaarder učit a začal se naplno věnovat psaní knih. V roce 2017 vyšel česky jeho román Loutkář. Gaarderovy knihy jsou přeloženy do více než padesáti jazyků.

Zobrazit profil autora