Pestrá řada soudobé prózy


Tituly Pestré řady představují to nejlepší čtení z celého světa, edice se soustředí na soudobou zahraniční prózu. Titutlům se dostává maximální redakční péče a samozřejmostí je také precizní překlad, jemuž se v rámci edice věnují nejuznávanější čeští překladatelé.

Jemná lhostejnost světa

Jemná lhostejnost světa

Stárnoucí spisovatel pozve na schůzku mladou ženu. Během procházky po Stockholmu jí vypráví o ženě, kterou před dvaceti lety miloval a které se Lena nesmírně podobá, vlastně je úplně stejná jako ona. Christoph zná život, který Lena vede, naprosto přesně ví, co ji čeká... Začíná zvláštní hra minulosti s přítomností, z níž nikdo nevyjde bez újmy. Peter Stamm, velký vypravěč existenciální zkušenosti, na malém prostoru líčí příběh nevysvětlitelné blízkosti, která nás odděluje od všeho, čím jsme kdy byli.

Číst více
Světlo ženy

Světlo ženy

Náhoda svede na pařížské ulici dohromady dvě hluboce zarmoucené bytosti – muže a ženu. Jejich setkání je setkáním lidí, kteří se navzájem chápou a sbližují díky bolestnému zážitku nenahraditelné ztráty. Ona i on spolu hledají způsob, jak překonat osamělost, jak se zachránit, a vzepřít se tak surovému osudu, které je připravil o jejich drahé. Šetrně kolem sebe našlapují v přesmutném tanci, až mezi nimi vzniká jemné pouto plné něhy, a snad i naděje.

Číst více
Balada o Barnabáši Pierkielovi

Balada o Barnabáši Pierkielovi

Román vyprávějící o hrdinských činech pasáčka vepřů, jenž je mylně přesvědčen o své kráse a moudrosti. Barnabáš se snaží získat přízeň Růši, konkubíny zdejšího obuvnického magnáta, avšak zaplete se i se svým krátkonohým ořem Wilhelmem do řady skandálů a veškeré jeho pokusy o milostné sblížení skončí katastrofou. Po smrti důležitého člena místní komunity vypukne hon na čarodějnice a z nebe se snese tajemná postava. A Barnabáš jen s hrůzou sleduje, jak na jeho milované maloměsto začínají dopadat velké dějiny…

Číst více
Na ostří jazyka

Na ostří jazyka

„Je mi třicet šest let a hledám muže. Něžného, ale zase ne moc.“ Tak zní inzerát Ellinor, která se rozhodne učinit přítrž svým neúspěšným pokusům o vztah. Seznámí se s literárním kritikem Calistem, s nímž neváhá jít hned do postele. Za to, co jí vzápětí provede, se mu pomstí spálením jediného exempláře rukopisu, jehož autorem je kontroverzní Max Lamas. Když na scénu vstoupí třetí hlas patřící zkrachovalé italské šlechtičně Lucrezii, vrhne to na ostatní úplně nové světlo.

Číst více
Putování jednoho slona

Putování jednoho slona

Slona Šalamouna čeká velká změna. Píše se rok 1551 a po letech strádání v koutě královského paláce v Lisabonu pro něj panovník Jan III. našel využití. Pošle jej přes celou Evropu jako velkolepý svatební dar pro svého švagra, rakouského arcivévodu Maximiliána II. Saramagův útlý román je kouzelnou směsí historických faktů a smyšlenek. Barvité líčení různých krajů a lidských mravů z něj činí chytrou a zábavnou úvahu nad povahou života.

Číst více
Na konci samoty

Na konci samoty

Těžké dětství je jako neviditelný nepřítel: Nikdy nevíte, kdy udeří. Jules a jeho dva sourozenci vyrůstají v klidném a harmonickém prostředí, dokud jejich rodiče jednoho dne nezahynou při autonehodě. Dospívající Jules se stáhne do snového světa a jediný, koho k sobě pustí, je tajuplná kamarádka Alva. Co všechno je k sobě poutá, se ale dozví až po letech. Kniha získala Cenu Evropské unie za literaturu 2016.

Číst více
Celý život

Celý život

Útlý román Celý život patří k vzácným knihám, které připomínají důstojnost prostého života a nenápadné hrdiny, pro něž hodnoty jako skromnost, pracovitost a obětavost nejsou jen slova. Svou průzračností a opravdovostí kniha oslovila tisíce čtenářů a vysloužila si užší nominaci na Man Bookerovu cenu. Odpočiňte si na chvíli od moderního světa v odlehlém alpském údolí, kam civilizace proniká jen pomalu, a doprovoďte na životní pouti Andrease Eggera, muže, který přišel o vše, co miloval, ale dokázal jít dál...

Číst více
Loutkář

Loutkář

Akademik a lingvista Jakop je natolik osamělý, že navštěvuje pohřby cizích lidí. Na smutečních hostinách se dává do řeči s pozůstalými. Díky své sečtělosti a jazykové pohotovosti si pokaždé vymyslí příběh, který jej k nebožtíkovi váže, a baví jím ostatní hosty. Přestože je znalcem vztahů a jazyků, sám je z pletiva skutečných lidských vztahů vytržen a má jen jednoho přítele, jejž s oblibou cituje. Ovšem ani Pelle není člověk z masa a kostí…

Číst více
Zpátky do boje

Zpátky do boje

Jak vyjádřit hrůzu, kterou v sobě ukrývá válka, jak přetlumočit osudy, do nichž zasáhla? Stěžejním motivem povídkového souboru je bojové nasazení a válečný konflikt v Iráku. Autor dokáže i na malé ploše bravurně, bez okázalých prostředků a otřepaných frází čtenáři obnažit pocity člověka vystaveného dennodennímu tlaku válečné mašinerie. Zabij, nebo zemři, to je příkaz, který hrdinové povídek bez výjimky plní, protože jiná možnost není.

Číst více
Lidé v nahotě

Lidé v nahotě

Svérázně napsaný autobiografický román, který s velkou mírou ironie popisuje život "obrýleného intelektuála", unaveného nevzdělaností nejen mezi svými známými, ale i mezi vysokoškolskými studenty a vyučujícími. Proti tomuto jevu používá jediný lék – humor a ironii, jimiž naplňuje každou stránku knihy. Děj se odehrává především v 90. letech 20. století, v "nejkulturnějším" městě Ruska, v Petrohradě, kde hlavní hrdina ve svých vzpomínkách znovu prožívá zážitky ze školy a undergroundových shromáždění.

Číst více
Příručka pravého detektiva

Příručka pravého detektiva

Neobvyklá detektivka z pera Jedediaha Berryho vypráví o síle představ a snů a okouzluje čtenáře svým skoro až pohádkově ztvárněným světem. Jedediah Berry si však pohrává nejen s obsahem, ale i formou svého vyprávění. Berry tak stylem navazuje na díla Jorge Luise Borgese, Franze Kafky či Jaspera Ffordeho. New Yorker o knize napsal, že je utkán tak, jako by se Wes Anderson rozhodl adaptovat Kafku.

Číst více
Nájemníci pana Moonblooma

Nájemníci pana Moonblooma

Tento znovuobjevený skvost americké literatury je již desátou knihou Pestré řady. Nájemníci pana Moonblooma nabízí úchvatný, vtipný i melancholický obraz poválečného New Yorku. Norman Moonbloom, bývalý věčný student a idealista, je pověřen správou několika zchátralých domů na dolním Manhattanu. Vede naprosto obyčejný život. Co se musí stát, aby se bezkrevný a tichý sběratel nájmů probral k životu?

Číst více
Květy temnoty

Květy temnoty

Židovský chlapec Hugo se ukrývá před nacisty u ukrajinské prostituky Mariany. Ta ve svém pokojíku v místním nevěstinci přijímá zákazníky především z řad nacistických vojáků. Hugo, ukrytý v kumbále za pokojíkem, jen tiše naslouchá dění kolem sebe a časem jeho city ovládne láska k Marianě. Po válce se s příchodem Rudé armády jejich role obrátí: teď je v nebezpečí Mariana. Podaří se Hugovi svou lásku ochránit?

Číst více
Strážkyně pramene

Strážkyně pramene

Po velké přírodní katastrofě vládne ve světě přísný vojenský režim a rychle docházejí zásoby vody. Zatajování a skrývání vodních zdrojů je trestným činem. Noria po svém otci převzala roli "mistra čaje", který vykonává tradiční čajový obřad. K tomu patří i povinnost střežit pramen čerstvé vody – a takové tajemství nevyhnutelně musí vést k potížím s přáteli i s úřady.

Číst více
Zhasínáme v říši divů

Zhasínáme v říši divů

Zhasínáme v říši divů je třetí román DBC Pierra, známého bouřliváka britské prózy. Opět přichází s oslnivou burleskou plnou literárních reminiscencí i sžíravě vtipné kritiky dnešního obžerného světa. Gabriel Brockwell, mladý estét a poeta znavený životem, se vydá hledat svou říši divů, objede přitom svět. Série divokých večírků, jimiž prochází od Londýna přes Tokio či Galpágské ostrovy, vyvrcholí dekadentně opulentní oslavou v majestátních prostorách berlínského letiště Tepelhof. DBC Pierre v plné parádě!

Číst více
Přízrak Alexandra Wolfa

Přízrak Alexandra Wolfa

Gaito Ivanovič Gazdanov, doma v Rusku až do 90. let minulého století prakticky neznámý, postupně získává další a další ruské čenáře a také proslulost jednoho z nejzajímavější ruských prozaiků moderní doby, o čemž svědčí nová vydání jeho knih ve světě. Jeho výrazně autobiografický román Přízrak Alexandra Wolfa je dalším příběhem viny a trestu. Je to román, v němž se neopakovatelný gazdanovský psychologismus a filozofující nota volně prolínají s tradicí kdysi módního evropského existencialismu.

Číst více
Na vodě

Na vodě

Spisovatel Sebastian Faulks jednou prohlásil, že číst román od Penelope Fitzgeraldové je jako vyjet si na výlet v osobitém autě. Všechno ve voze je špičkové kvality – motor, karosérie i interiér vás naplňují důvěrou. Pak zhruba po jednom kilometru někdo vyhodí z okna volant. Román Na vodě, který získal prestižní Bookerovu cenu, líčí život hausbótovékolonie na Temži, propletené osudy lidiček, kteří tak úplně nepatří ani na souš, ani na moře.

Číst více
Život před sebou

Život před sebou

Mít život před sebou není vždycky nutně výhra, jak dobře ví i Momo, arabský kluk, který bydlí v šestém patře jednoho sešlého pařížského činžáku ve společné domácnosti s paní Růženkou a jejími svěřenci. Paní Růženka před lety pověsila nejstarší řemeslo světa na hřebík a zřídila si tajnou školku pro děti žen, které chodí za obživou.

Číst více
Tam někde za duhou

Tam někde za duhou

Během večeře v rodinném domě v Greenwichi odejde jeden z hostů nahoru do hostinského pokoje, zamkne se tam a odmítá vyjít ven. Majitelé nechtějí volat policii a snaží se ho dostat ven s pomocí jeho přátel a známých. Prostřednictvím jejich vzpomínek poznáváme osobnost tohoto zvláštního člověka. Mnohem víc se však dozvídáme o těchto přátelích a známých samých, a skrze jejich příběhy i o stavu současného světa a o postavení člověka v něm.

Číst více