Pandaemonium


Mimo prostor a čas

Mimo prostor a čas

Od uliček středověkého města Averoigne hemžících se upíry až po zářivé kupole posledního obydleného světadílu Zothique nás Clarke Ashton Smith, tento čaroděj světové fantastiky, provádí po zapomenutých říších nekromancie a nočních můr, ztracených světů a dalších dimenzí. V kouzelných krajích Hyperborey, Atlantidy a Xiccarphu se v záři blednoucích paprsků zapadajícího slunce setkáváme s ničivou magií, démonickými činy a zástupy nemrtvých…

Číst více
Muži, kteří zašli příliš daleko

Muži, kteří zašli příliš daleko

Sedmý svazek edice Pandaemonium po spisech M. R. Jamese nebo antologii sci-fi povídek viktoriánských autorek tentokrát přibližuje tvorbu bratří Bensonových. Arthur C. Benson (1862–1925), Edward F. Benson (1867–1940) a Robert H. Benson (1871–1914) patří ke známým anglickým romanopiscům. Ve výboru Muži, kteří zašli příliš daleko se českým čtenářům představují jako autoři strašidelných povídek. Svazek je doplněn ilustracemi Davida Švejdy.

Číst více
Svědkyně zítřka

Svědkyně zítřka

Antologie Svědkyně zítřka předkládá zajímavý výběr z raných (vědecko)fantastických povídek z pera žen, které musely být ve své době odvážné i navýsost tvrdohlavé, aby mohly svůj talent i touhu psát rozvíjet. Ač se obecně soudí, že science fiction byla, přinejmenším do počátku sedmdesátých let 20. století, především doménou mužů, editor Mike Ashley zdůrazňuje význam, jaký měla díla píšících žen v počátcích vývoje žánru,

Číst více
Výstrahy zvědavcům. Strašidelné spisy II

Výstrahy zvědavcům. Strašidelné spisy II

Druhým svazkem Strašidelných spisů se završuje první úplné české vydání beletristického díla Montague R. Jamese, klíčové osobnosti moderní anglické strašidelné povídky. Český čtenář tak má možnost poznat v souvislostech rozsahem nevelké, a přesto impozantní dílo, které dodnes překvapuje svou originalitou.

Číst více
Svědkyně temnot

Svědkyně temnot

Objevná antologie strašidelných povídek, psaných ženami, seznamuje čtenáře s povětšinou opomíjenými anglosaskými autorkami, jež však napsaly příběhy, které patří k tomu nejlepšímu v tomto žánru.

Číst více
Příběhy sběratele starožitností. Strašidelné spisy I

Příběhy sběratele starožitností. Strašidelné spisy I

Na konci 19. století, v době, kdy vrcholila éra anglických duchařských příběhů, přichází Montague R. James – uznávaný odborník na staré rukopisy a učenec, který nově definoval klasický duchařský příběh tím, že do něj věrohodné reálie, opravdové násilí a krutá, nic nepromíjející strašidla. V nakladatelství Plus vychází souborně celé Jamesovo dílo věnované žánru ghost story ve dvou svazcích s vysvětlivkami, komentáři a zasvěceným esejem v druhém svazku, tak jak je tomu zvykem v edici Pandaemonium.

Číst více
Triumf noci

Triumf noci

Edith Whartonová, držitelka prestižní Pulitzerovy ceny, je právem označována za první dámu americké strašidelné povídky. Její horové povídky jsou více o strachu - iracionálním a všudypřítomném - než o strašidlech. Jsou také plné obav - z plíživé nemoci, ze smrti, z temnoty za zdmi našeho domova, obav z toho, že každý náš vztah zůstane nejasný a nenaplněný. Jak se na tento žánr sluší, jsou završené nečekaným finále. Výbor přináší v češtině poprvé v jednom svazku to nejlepší co v tomto žánru vytvořila.

Číst více
Strašidelné příběhy

Strašidelné příběhy

První český výběr z duchařských povídek Henryho Jamese. James mistrně zachycuje pohnuté stavy lidské mysli, jež trýzněna touhou, láskou i nenávistí plodí přízraky. Díky své dvojznačnost a napětí jsou jeho tyto povídky stejně znepokojivé jako sám život. A jejich vyznění ješt umocňuje obrazová příloha ceněné umělkyně Lady Gažiové, jež v roce 2008 vyhrála prestižní Cenu kritiků.

Číst více